רצח מתוך אדישות

רצח באדישות

עבירת הרצח היא אחת מהעבירות החמורות ביותר בדין הפלילי הישראלי. בעוד שמרבית האנשים מזהים רצח עם כוונה תחילה ותכנון מוקדם, ישנם מקרים שבהם אדם מבצע מעשה קטלני מבלי שהתכוון באופן ישיר לגרום למוות, אך עם מודעות לסיכון הגבוה שיצר.

מקרים אלו נופלים לקטגוריה של "רצח באדישות". מאמר זה יבחן את המשמעות המשפטית והמוסרית של רצח באדישות, את ההבחנה בין אדישות לכוונה תחילה ולרשלנות, ואת מדיניות הענישה במקרים אלו.

הגדרת רצח באדישות

רצח באדישות מוגדר בסעיף 301א(א) לחוק העונשין, התשל"ז–1977. החוק קובע כי אדם יואשם ברצח אם ביצע מעשה מתוך מודעות לאפשרות שמעשיו יגרמו למותו של אדם אחר, אך בחר להתעלם מהסיכון המשמעותי. האדישות מתבטאת בהיעדר דאגה לערך החיים ובהתנהגות שמעידה על זלזול מוחלט בהם.

דוגמאות לרצח באדישות כוללות:

• נהיגה פרועה ומסוכנת בשטח הומה אדם.
• שימוש בכלי נשק באופן חסר אחריות בסביבה שבה מצויים אנשים.
• התעללות מתמשכת בקורבן שכתוצאה ממנה נגרם מוות.

אדישות לעומת כוונה תחילה ורשלנות

רצח באדישות נבדל מעבירות אחרות ברמת היסוד הנפשי של הנאשם:

כוונה תחילה:
בכוונה תחילה, הנאשם מבצע את מעשיו מתוך מטרה ברורה להביא למותו של הקורבן.
מדובר במקרים שבהם יש תכנון מראש, מטרה לגרום למוות, ופעולה מחושבת.
לעומת זאת, אדישות אינה כוללת כוונה ישירה, אלא התנהגות המפגינה חוסר אכפתיות כלפי התוצאה הקטלנית.

רשלנות:
ברשלנות, הנאשם לא היה מודע בפועל לסיכון, אף שאדם סביר באותן נסיבות היה מבחין בו. רשלנות מבוססת על כשל בשיקול דעת, או בהיעדר תשומת לב מספקת.
באדישות, לעומת זאת, הנאשם מודע בפועל לסיכון, אך בוחר להתעלם ממנו.

מאפייני עבירה של רצח באדישות:

בכדי להוכיח רצח באדישות יש צורך להראות כי העושה ביצע את המעשה מתוך אדישות לסיכון לחיים. כלומר, הוא לא לקח בחשבון את התוצאה האפשרית של מעשהו (המוות של אדם אחר), ואף אם ידע שהמעשה עשוי להוביל למוות, הוא לא ייחס לכך ערך מוסרי או רגישות.
המבחן המשפטי המשמש לקביעת "אדישות" הוא המצב הנפשי של העושה. כלומר, האם היה מודע לסיכון שפעולתו תגרום למוות, ועד כמה לא אכפת לו מהתוצאה.

לדוגמה: מבצע העבירה יורה על אדם אחר מבלי שתכנן את הריגתו, אלא מתוך אדישות, בעת ויכוח, כאשר הוא יודע כי הירי עשוי להוביל למותו של האדם, אך לא אכפת לו מכך.

דוג' נוספת, במקרים בהם אדם מבצע פעולה מסוכנת מאוד, כמו נהיגה פרועה באזור צפוף באוכלוסייה, או ביצוע מעשה אלים עם פוטנציאל קטלני, תוך ידיעה שהמעשה עלול לגרום למותו של אחר, יכולים להיחשב כרצח באדישות.

מהם מבחני אדישות?

בתי המשפט משתמשים במבחן של "אדישות", או "חוסר רגישות לתוצאה", כדי להבחין בין רצח באדישות לעבירות חמורות אחרות (כמו המתה בקלות דעת). כדי לקבוע שהמעשה היה מתוך אדישות, יש צורך להראות כי העבריין היה מודע לסיכון למוות, אך בחר להימנע מלהתחשב בו.

מדיניות הענישה

בהתאם לחוק העונשין, העונש על רצח מתוך אדישות הוא מאסר עולם חובה, בדומה לרצח בכוונה תחילה. המחוקק רואה באדישות פגיעה חמורה בערך חיי האדם, כמעט באותה מידה כמו בכוונה תחילה.

עם זאת, בבתי המשפט ייתכנו הבחנות בענישה במסגרת מאסר עולם, כאשר אדישות עשויה להיחשב נסיבה מקלה ביחס לתכנון מוקדם ומכוון.

אדישות כלפי חיי אדם מעוררת שאלות מורכבות. האם אדם שבחר להתעלם מסיכון ממשי חמור פחות ממי שתכנן ורצה לגרום למוות? או שמא הזלזול הבוטה בערך החיים מעמיד אותו באותה דרגת חומרה? בתי המשפט נוטים לראות באדישות יחס מחפיר לערך החיים, ולכן גישה זו מחמירה עם נאשמים ברצח מסוג זה.

לסיכום, רצח באדישות הוא עבירה חמורה המבטאת זלזול בערך החיים והתעלמות מסיכונים קטלניים. היא נופלת בין כוונה תחילה לרשלנות, אך מבחינת מערכת המשפט, עונשה חמור בשל הפגיעה הבסיסית בזכות לחיים. המערכת המשפטית בישראל שואפת להרתיע התנהגות אדישה כלפי חיי אדם ולהעביר מסר ברור על חשיבות ההגנה על החיים.

על הרפורמה בעבירות המתה בישראל:

הרפורמה בעבירות המתה בישראל נכנסה לתוקף ב-10 ביולי 2019, במסגרת תיקון 137 לחוק העונשין. הרפורמה נועדה לשנות את החלוקה המסורתית של עבירות המתה (רצח והריגה) ולעדכן את ההבחנה ביניהן, כדי לשקף טוב יותר את מגוון הנסיבות והמקרים שבהם נשללים חיים, תוך התאמה לעקרונות מוסריים, משפטיים וחברתיים.

מהן עיקרי הרפורמה?

1. הבחנה מחודשת בעבירות המתה:

– רצח בנסיבות מחמירות:
עבירה זו נחשבת לחמורה ביותר ומטילה עונש מאסר עולם חובה. עבירת הרצח כוללת מצבים כמו תכנון מראש (כוונת תחילה), גרימת מוות בנסיבות של אכזריות או מסוכנות יתרה, או כאשר הקורבן הוא קטין או חסר ישע.

– רצח:
עבירה פחות חמורה, שמטילה עונש מינימום של 15 שנות מאסר, אך מאפשרת גמישות רחבה יותר בשיקול דעת בית המשפט בנוגע לנסיבות האירוע.

– המתה באחריות מופחתת:
עבירה זו עוסקת במצבים שבהם היה לעושה קושי בשליטה על מעשיו (כגון השפעה של מצוקה נפשית קשה או פרובוקציה חמורה), ועונשה נע בין 8 ל-20 שנות מאסר.

– המתה בקלות דעת:
עבירה שמחליפה את עבירת ההריגה המסורתית, ומתמקדת במצבים שבהם אדם גרם למוות מתוך זלזול או חוסר זהירות מובהקים. העונש המרבי עבורה הוא 12 שנות מאסר.

2. ביטול עבירת ההריגה:
עבירת ההריגה שהייתה "קטגוריה כוללת" בוטלה, והוחלפה במדרג עבירות המגיב לנסיבות שונות ומורכבות יותר.

3. התאמת הענישה:
הרפורמה נועדה להבטיח שהתאמת הענישה תהיה מבוססת על רמת האשם המוסרי של הנאשם, על אופי המעשה ועל נסיבות האירוע, תוך גמישות מסוימת בשיקול דעת בית המשפט.

מהן מטרות הרפורמה?

• יצירת מדרג ברור ומדויק יותר לעבירות המתה.

• הפחתת הסתמכות יתר על פרשנויות משפטיות שמובילות לעונשים שאינם תמיד מידתיים.

• שיפור התאמת החוק למציאות חברתית ומשפטית עכשווית.

רפורמה זו זכתה לשבחים על הדיוק והשכלול שהיא מציעה, אך גם לביקורת מסוימת על פוטנציאל לאי-אחידות בענישה במקרים מורכבים.

מדוע כדאי לבחור בעו"ד פלילי זרנגר לייצוג בעבירה של המתה?

ייצוג משפטי מקצועי בעבירות של המתה הוא קריטי, שכן מדובר לרוב במקרים מורכבים בעלי השלכות מרחיקות לכת על חיי המיוצג ומשפחתו.

עו"ד פלילי נאווה זרנגר הינה בעלים של משרד עורכי דין לתחום הפלילי, ומייצגת מזה כ- 15 שנה, משני צידי המתרס, בעבירות פשע ופשע חמור, בעבירות המתה, אלימות, סמים ומין.

מזה כעשור שנים שירתה עו"ד פלילי נאווה זרנגר כקצינה ותובעת משטרתית, במפלג תביעות פלילי ב"ש ות"א, מטעם משטרת ישראל, וייצגה את המדינה בבתי המשפט השלום והמחוזי, במחוז דרום ובמחוז ת"א, באלפי תיקים פליליים, קלים וחמורים, בהליכים השונים.

במהלך עבודתה זו, ליוותה עו"ד פלילי נאווה זרנגר מבצעי סוכן רבים וכן התוודעה לאמצעים הטכנולוגים, לשיטות ולמערכות השונות של המשטרה, לרבות החסויות בניהן, לצורך איתור פשעים ועבריינים, ובשנת 2016 הוענקה לעו"ד פלילי נאווה זרנגר אות מערכת צוק איתן, עפ"י החלטת ממשלת ישראל, נוכח תרומתה למען ביטחונה של המדינה.

כמי שהגיעה מתוך המערכת, עו"ד פלילי נאווה זרנגר יודעת היטב מהן הפעולות הנדרשות במהלך ייצוג חשודים ונאשמים, החל משלב החקירה במשטרה ועד לסיום ההליך הפלילי. היכרותה העמוקה עם הלך הרוח והשיקולים המופעלים במשטרה מאפשרים לה לנהל כל תיק באופן המדויק והנכון ביותר, ולהשיג את התוצאות המיטביות עבור לקוחותיה.

עו"ד פלילי נאווה זרנגר וצוות המשרד מעניקים ללקוחותיהם שירות משפטי איכותי, מגוון ורב-תחומי, בקשת רחבה של המשפט הפלילי. לאורך שנות פעילותה, צברה עו"ד פלילי נאווה זרנגר מוניטין בליווי סוגיות משפטיות מורכבות וחרתה על דגלה ערכי מצוינות, מקצוענות, יושרה ומסירות לקהל לקוחותיה.