עבירות מין ברשת

עבירות מין ברשת

איך מתגוננים מפני אישום בביצוע עבירות מין ברשת?

במהלך העשור האחרון חלה עליה באופן דרמטי במספר חקירות המשטרה וכתבי האישום שהוגשו תחת המטריה הרחבה של ההגדרה "עבירות מין ברשת".

במאמרי זה אסביר אילו סוגי פעולות נחשבות לעבירות מין ברשת; באיזה מקרים המשטרה ובתי-המשפט מחמירים במיוחד עם חשודים או נאשמים בביצוע עבירות מין ברשת; ומדוע כדאי מאוד למי שנחקר תחת אזהרה במשטרה בחשד לביצוע עבירות מין ברשת, או למי שהוגש נגדו כתב אישום בגין עבירות כאלה, להיוועץ בעורך-דין פלילי, בעל ניסיון בתחום.

מה נכלל בהגדרה של עבירות מין ברשת?

בעבר הלא מאוד רחוק, נדרש כי כדי שמעשה מסוים ייחשב לעבירת מין – הוא יהיה כרוך במגע פיזי עם נפגע העבירה, או לפחות שייעשה בקרבת הנפגע.

אלא שכיום, משטרת ישראל, הפרקליטות ובתי-המשפט כבר מכירים בכך שגם במרחב הווירטואלי עלולות להתבצע עבירות מין, ופועלים כדי למגר את התופעה. עבירת מין ברשת יכול שתתבצע בפורומים ובאתרים שונים באינטרנט, ב"דארק-נט", בוואטסאפ, בטלגרם, בפייסבוק, באינסטגרם, בטיקטוק וכיו"ב.

בחלק מהמקרים, עבירות מין ברשת נעשות תוך שמירה של אנונימיות מצד הפוגע, לפחות מבחינת הנפגע, אך חשוב לדעת ולהבין שלמשטרת ישראל קיימים היום כלים מתקדמים, שמסייעים לה לאתר גם משתמשים אנונימיים ואפילו כאלה מתוחכמים.

עבירות מין ברשת – הסוגים העיקריים:

בפרקליטות, הגוף שמחליט האם להגיש את כתב האישום ואיזה עונש לדרוש, נוהגים לחלק את עבירות המין ברשת לשלושה סוגים עיקריים:

עבירות מין וירטואליות, כלומר עבירות מין שמתבצעות כל כולן ברשת

בהקשר זה, חוקקה ב-2013 כנסת ישראל את "חוק הסרטונים": תיקון חקיקה לחוק למניעת הטרדה מינית, שקובע כי הפצה ברשת של תמונה או סרטון של אדם, המתמקדים במיניותו ועלולים להשפיל או לבזות אותו, היא עבירה פלילית של הטרדה מינית – ככל שהיא נעשתה מבלי שהאדם המופיע בהם נתן את הסכמתו, או אם נתן את הסכמתו לאחר שהפוגע הערים עליו.

סוג נפוץ נוסף של עבירות מין וירטואליות מתייחס למעשים כמו פרסום חומרים פורנוגרפיים, לרבות תכנים פדופילים, או החזקה שלהם. בהתאם לתיקון לחוק העונשין משנת 2014, נוסף לחוק בישראל גם איסור על צריכת תכנים פדופילים.

עבירות מין שמתבצעות במרחב הפיזי, כאשר הקשר בין הנאשם או החשוד לבין הנפגע נוצר באמצעות הרשת (טלפון, מחשב וכו')

לרוב, הפגישה בין השניים מתבצעת לאחר שהפוגע שידל או שכנע בעורמה את הנפגע להיפגש, למשל באמצעות זהות בדויה.

במקרה זה, מדובר על מגוון רחב של עבירות מין: החל מהטרדה מינית, דרך ביצוע מעשה מגונה, ועד אינוס או ביצוע מעשה סדום.

עבירות מין מעורבות, שבהן הן יצירת הקשר והן עבירת המין עצמה מתבצעים במרחב הווירטואלי

לרוב מדובר במקרים שבהם הפוגע משדל את הקורבן לבצע בעצמו או באחר מעשה מיני, והוא עצמו צופה באקט ולעתים אף מתעד אותו.

בחלק מהמקרים, מכנים מעשים אלו כ"מעשה מגונה וירטואלי".

מהי הענישה על ביצוע עבירות מין ברשת?

כפי שהסברתי, כמעט כל עבירות המין המתקיימות במרחב הפיזי נאכפות כיום גם במרחב הווירטואלי.

הנה כמה דוגמאות לעבירות מין ברשת והענישה עליהן:

ביצוע הטרדה מינית לפי "חוק הסרטונים" – עד 5 שנות מאסר בפועל.

סחיטה ברשת שמופעלת כלפי אדם כדי שהוא יבצע מעשים מיניים, לרבות "מרחוק", נחשבת גם היא לעבירה של הטרדה מינית, והעונש בגינה יכול להגיע עד לארבע שנות מאסר בפועל, אם הוכחה התנכלות של הפוגע בקורבן.

ביצוע מעשה מגונה, כלומר ביצוע מעשה לשם גירוי, ביזוי או סיפוק מיני מבלי שאחד הצדדים הסכים לכך, יכול גם הוא להתבצע ברשת. במקרים שבהם הקורבן קטין, בייחוד עם מדובר בקטין מתחת לגיל 14, הענישה עשויה להיות חמורה במיוחד ולהגיע עד ל-7 שנות מאסר, ועם זו בוצעה בנסיבות מחמירות – גם 10 שנות מאסר.

פרסום סרטון או תמונה מיניים או אינטימיים של קטין נחשבים לעבירה שהעונש בגינה הוא עד 5 שנות מאסר, ואם זו בוצעה על-ידי מי שאחראי לאותו קטין (הורה, משפחת אומנה, מטפל במוסד וכו') הענישה יכולה לטפס עד ל-10 שנות מאסר.

צפייה בתכנים פדופילים גם היא נחשבת בישראל לעבירת מין ברשת, והעונש עליה יכול להגיע עד לשנת מאסר אחת.

מה לעשות אם נחקרתי בחשד לביצוע עבירות מין ברשת?

כפי שניתן להבחין, המושג עבירות מין ברשת כולל בתוכו למעשה כמעט את כל עבירות המין הקיימות בספר החוקים. לא אחת, מדובר בעבירות מורכבות שהענישה בגינן יכולה להגיע גם למאסר ממושך מאוד. לכן, מוטב לחשוד שנחקר תחת אזהרה, בחשד לביצוע עבירת מין ברשת, על אחת כמה וכמה כאשר אדם נאשם בביצוע עבירה כזאת –להיוועץ בעורך דין פלילי מנוסה בייצוג חשודים או נאשמים בעבירות מין.

פעמים רבות נחקרים או חשודים חושבים שבכוחם 'להעלים' את התיק באמצעות תשובות שיספקו בחקירה, אך למרבה הצער אנשים נורמטיביים שאינם מנוסים בחקירות משטרה שמחזיקים בגישה הזאת עשויים "ליפול" לתרגילי החקירה השונים, ולהעמיק את החשד נגדם.

לכל זאת יש להוסיף את העובדה כי עבירות מין ברשת הן עבירות מסובכות שתלויות רבות בנסיבות ביצוען, ולא תמיד הידיעה או אי הידיעה של הנחשד בביצוע עבירות מין בעלת מעמד ראייתי גבוה. כך, למשל, אדם יכול להיות מואשם בביצוע עבירת מין ברשת בקטינים – גם אם לא ידע בעת ביצוע המעשה מה היה גילם של קורבנותיו לכאורה.

מכאן, כי ההיוועצות טרם חקירה, עם עורך דין פלילי מנוסה בתחום עבירות מין ברשת, יכולה לעשות את ההבדל בין זיכוי להרשעה, בין הגשת כתב אישום לסגירת התיק או בן עסקת טיעון מקלה ללא עונש מאסר בפועל.

מדוע כדאי להיוועץ בעו"ד פלילי נאווה זרנגר, אם נחקרת או הוגש נגדך כתב אישום בגין ביצוע עבירת מין ברשת?

כמי ששירתה כעשר שנים בקצינה ותובעת משטרתית, ומשמשת מזה שנים כסנגורית פלילית המתמחה, בין היתר, בייצוג נאשמים או חשודים בביצוע עבירות מין בכלל ועבירות מין ברשת בפרט – עו"ד פלילי נאווה זרנגר מכירה היטב את שני צדי המתרס ומכירה על בורים את כל תרגילי החקירה, המניפולציות ושיקולי התביעה לסגירת תיק או להגשת כתב אישום.

בזכות הניסיון הרב שצברה עו"ד פלילי נאווה זרנגר לאורך השנים, היא יודעת לזהות את החולשות והחוזקות של כל תיק פלילי שמגיע לפתחה, לתת את הייעוץ הנכון והמדויק לכל נחקר ונאשם ומצליחה להשיג עבור מיוצגיה את התוצאות המיטביות ביותר עבורם.