בהליכים פליליים שמתנהלים נגד קטינים ונוער, שמים דגש מרכזי על טובתם האישית, שמירה על זכותם לכבוד ולחירות ומתמקדים בדרכי השיקום והטיפול בהם. האינטרס שמנחה את הרשויות לכל אורך הדרך, הוא לאפשר להם להשתלב בצורה מהירה ומוצלחת בחברה, מתוך הבנה שכל החיים עוד לפניהם. בפועל, המשמעות היא שלקטינים ונוער יש זכויות מיוחדות לעומת בוגרים והענישה כלפיהם היא מקלה יותר. כך לדוגמא:
• הזכות להשתתף בהחלטה המתקבלת לגביו – לכל קטין עומדת הזכות להביע את עמדתו בנוגע להחלטה משפטית שצריכה להתקבל לגביו. לדוג', החלטה להוציא אותו מהבית למעון או פנימייה. בית המשפט יקשיב לעמדת הקטין ויתחשב בה, אך הוא אינו מחויב לקבלה.
• ייצוג על ידי עורך דין – כל קטין שמואשם בפלילים זכאי לייצוג.
• הזכות לסודיות וחיסיון – דיון בעניינו של קטין יתקיים בדלתות סגורות ואף אחד מלבד הצדדים לא יהיה מורשה להיכנס לדיונים בעניינו בלי החלטה ורשות בית המשפט. כמו כן, לא ניתן יהיה לפרסם את שמו ו/או את תמונתו של קטין שנחשד בביצוע מעשה פלילי בתקשורת.
מעבר לזכויות העומדות לכל אדם בחקירה משטרתית, לקטינים יש זכויות חשובות נוספות:
• הזכות להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה – לקטין שנמצא במעצר, יש זכות לקבל ייצוג משפטי של סניגור ציבורי מטעם המדינה, בלי כל קשר למצב הכלכלי שלו או של בני משפחתו. עורך דין המתמחה בתחום הפלילי יידע להסביר לקטין את התהליך שעומד להתחיל ולייעץ באופן נחוץ ומועיל.
• הזכות ליידע את אחד מההורים על הזימון לחקירה – המשטרה צריכה ליידע את אחד מההורים או אדם אחר קרוב אליו על כך שהקטין זומן לחקירה, מלבד מקרים שאין אפשרות לאתרם תוך מאמצים סבירים.
• הזכות להתייעץ עם ההורים לפני החקירה – לקטין יש זכות להתייעץ עם הוריו טרם החקירה.
• הזכות שההורים או אדם קרוב אחר יהיו עם הקטין בזמן החקירה – לקטין יש זכות שהוריו, או אדם קרוב אליו, יהיו נוכחים עמו בחקירה וילוו אותו, מתוך הנחה כי נוכחותם חשובה ויכולה לסייע לאזן את החקירה הלא נעימה ולגרום לקטין להרגיש בטוח יותר.
• הזכות שלא להיחקר בשעות הלילה – בדרך כלל קטינים מתחת לגיל 14 לא יחקרו בין השעות 20:00 -7:00 וקטינים מעל גיל 14 לא יחקרו בין השעות 22:00 -7:00, מתוך הנחה כי בשעות הלילה הגוף עייף ולא מורגל להתמודד עם לחצים ושאלות מורכבות.
• הזכות לסרב לחיפוש על גופו או בחפציו (אם אין למשטרה חשד סביר או צו חיפוש).
• הזכות שלא לומר דבר בחקירה.
• הזכות שלא להיות מעוכב בחקירה ליותר משלוש שעות.
מעצר היא הדרך של המשטרה לקחת אדם שחשוד בביצוע עבירה פלילית על פי חוק העונשין, ולחקור אותו בתחנת המשטרה. אפשר לעצור אדם בכל מקום, גם כשהוא נמצא בביתו. המעצר יכול להתבצע באופן מיידי, בזמן האירוע הפלילי (לדוג': בזמן קטטה), או לאחר זמן מסוים, כשמגלים שאדם ביצע מעשה פלילי.
מעצר הוא לא מעמד לא נעים ולכן כאשר מדובר בקטין על המשטרה להקפיד על מספר הנחיות:
• מעצר קטין יהיה האפשרות האחרונה – מעצר קטין יהיה לתקופה קצרה כמה שאפשר ורק בתור חלופה אחרונה. כלומר, אם אין דרך אחרת להשיג את אותה מטרה. למשל, מעצר בית, שחרור בערבות וכדומה.
• לא לכבול קטין באזיקים במקום ציבורי, אלא אם הוא מסכן את החברה או את עצמו – כשמחליטים לעצור קטין, צריך להתחשב בגילו ובהשלכות האפשריות של המעצר על מצבו הנפשי והגופני. כך, בעת מעצר של קטין במקום ציבורי אסור לאזוק אותו, למעט במקרה שהוא מסכן את עצמו או את כלל הציבור.
• את הקטין העצור צריך להחזיק בנפרד מעצורים בוגרים – באגף נפרד בתחנה או בבית מעצר שמיועד לקטינים.
• קטין מתחת לגיל 14 יילקח לבית משפט לדיון בפני שופט, 12 שעות לכל היותר מרגע מעצרו.
• קטין מעל גיל 14 יילקח לבית משפט יובא בפני שופט לא יאוחר מ – 24 שעות מרגע מעצרו והוריו יזומנו לדיון.
• במידת האפשר, הקטין לא ייעצר במהלך שהותו בבית הספר ובשטח בית הספר.
לכל קטין שמוגש נגדו כתב אישום פלילי, יש זכות לקבל ייצוג משפטי חינם של עו"ד מטעם הסנגוריה הציבורית. הקטין הנאשם רשאי להגיע לדיונים בעניינו ולהציג את גרסתו, מלבד במקרים חריגים שבית המשפט קבע שזה עשוי לפגוע בטובתו או מסיבות מיוחדות אחרות.
גם הוריו של הקטין רשאים להיות נוכחים בדיונים בבית המשפט אם לא נקבע אחרת ולפני שבית המשפט מקבל החלטות בנושאים מסוימים בעניינו של הקטין, הוא מתיר להורים להשמיע בפניו את עמדתם.
לאחר הגשת כתב אישום נגד הקטין, ההליך הפלילי יתנהל בערכאה משפטית ייעודית – בית המשפט לנוער. המדובר במערכת בתי משפט נפרדת עם סמכויות נרחבות ומיוחדות, שהוקמה מכוח החוק ותפקידה לעסוק אך ורק בתיקים המתנהלים נגד קטינים ובני נוער. זאת, במטרה לשמור על הפרדה מוחלטת בינם לבין נאשמים שהם בגירים.
כאמור, הליכים פליליים בבתי המשפט לנוער הם חסויים ומתנהלים בדלתיים סגורות. בנוסף, יש לשמור על סודיות מלאה ולכן אסור לפרסם בתקשורת פרטים מזהים של הקטין שנאשם ללא אישור בית המשפט (זה כולל את שמו, תמונות, פסק הדין וכדומה).
במסגרת הכרעת דין מחליט בית המשפט לנוער רק אם הקטין הנאשם מזוכה מביצוע העבירה או שהוא אשם. כלומר, בהכרעת הדין בית המשפט לא מרשיע את הקטין בביצוע המעשים המיוחסים לו (כפי שעושים לגבי בגירים) אלא משאיר את ההכרעה בעניין הזה לשלב של גזר הדין.
בעת קבלת גזר הדין בית משפט לנוער יכול להרשיע את הקטין ולגזור את עונשו, שיכול להיות למשל מאסר לתקופה כלשהי, ריצוי של מאסר על תנאי, שהייה במעון סגור וכדומה. לחילופין, בית המשפט רשאי להחליט שהוא לא מרשיע את הקטין ולהורות על דרכי טיפול שונות הקבועות בחוק. למשל, צו מבחן, השגחה צמודה של אדם שייקבע בית המשפט למשך זמן מסוים, שהייה במעון יומי ועוד.
שירות המבחן הוא גוף מקצועי מיוחד שפועל מטעם משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. שירות המבחן מסייע למערכת המשפט והרווחה לטפל בצורה טובה ויעילה במקרים של קטינים ובני נוער החשודים בביצוע עבירות פליליות או שהוגש נגדם כתב אישום. זאת, מתוך מטרה למצוא את הדרך הנכונה והמהירה לשקם אותם ולהחזיר אותם למסלול הנורמטיבי, תוך שהם נותנים את הדין על מעשיהם ולומדים לתקן את דרכיהם.
שיתוף הפעולה עם שירות המבחן בהליך הפלילי יכול לעזור מאוד בהפחתת העונשים שייגזרו על הקטינים ולהתאים לכל אחד באופן אישי את דרך הענישה והטיפול שמתאימה לו כך שישתקם ויחזור במהירות למוטב.
ניהול של הליכים פליליים נגד קטינים ובני נוער אינו דבר פשוט ויש לו השלכות ישירות על חייהם ועתידם. הרי, רישום פלילי משפיע על הגיוס לצה"ל, מציאת עבודה וגם על ההיבט האישי והחברתי. המדובר בתחום משפטי מורכב ורגיש, שמצריך בקיאות ושליטה בחוקים, בנהלים ובפסקי הדין לצד התנהלות מקצועית מהירה ונכונה מול כל הגורמים השונים.
כמו כן, ישנה חשיבות גדולה להתנהלות מיטבית ורגישה מול הקטינים והוריהם. חשוב להבין, ככל שעורך הדין הפלילי יהיה מעורב מהשלבים הראשונים של ההליך – כבר מהחקירה במשטרה וילווה את הקטין באופן צמוד, ליווי במהלך חקירה יכול לשנות במידה רבה את התוצאות הסופיות של ההליך.
• מה רצוי לעשות לפני חקירה במשטרה?
רצוי להתקשר ולהתייעץ עם עורך דין פלילי לפני שניגשים לתחנת המשטרה להיחקר.
• האם שוטרים יכולים לבקש מקטין להתלוות אליהם לחקירה?
במקרה כזה על הקטין ללכת עם השוטרים. המשטרה חייבת להודיע להורים, או לאדם קרוב אחר, כי לקחה את בנם הקטין לחקירה ולהזמין אותם להגיע לתחנת המשטרה.
• כיצד מתקיימת שיחת הייעוץ בין הקטין לעורך דינו או הוריו בתחנת המשטרה, לפני החקירה?
בתחנת המשטרה השוטרים יכולים להשתמש נגד הקטין בכל דבר שהוא אומר בזמן שהוא נמצא שם (גם אם הוא מדבר עם אנשים אחרים שנמצאים שם), אבל כשהקטין מדבר עם עורך דינו ו/או עם ההורים שלו על השוטרים לתת לו פרטיות.
• כיצד מתנהלת חקירה משטרתית של קטין?
החקירה המשטרתית היא בדרך כלל ארוכה ועשויה להארך מספר שעות, במהלכן לא ניתן להשתמש בפלאפון ולעתים גם לא לאכול או לנוח. השוטרים יכולים לשאול שאלות אישיות ומביכות ולכן הוחלט כי לקטינים יינתנו זכויות נוספות, שיסייעו להם לעבור את החקירה בצורה קלה יותר.
• האם המשטרה יכולה לשלול מקטין נחקר את זכויותיו?
ישנם מקרים ומצבים שבהם יכולה המשטרה לשלול מהקטין את הזכויות הללו, בהתאם לחומרת העבירה, השלב בו מתרחש האירוע, דחיפות החקירה, הסכנה שנשקפת לאחרים ונסיבות נוספות. במידה והוצעו לקטין זכויות אלו מומלץ לא לוותר עליהן, הן חשובות ונועדו לסייע לקטין.
• במידה וקטין נעצר ומובא לדיון בפני שופט, האם ההורים יוזמנו לדיון?
ההורים יוזמנו להגיע לדיון מעצר זה, והקטין יוכל לראות אותם ולדבר איתם. בכל מקרה חשוב לבקש כי עורך דין פלילי ייצג את הקטין בדיון זה.
• האם מותר להורי הקטין הנוכחים בחקירה להתערב במהלך החקירה?
הורהו או קרובו של הקטין לא יוכל להתערב במהלך החקירה ולא יוכל לצאת מחדר החקירה,
אלא בהיתר מהחוקר.
• האם החוקר יכול להרחיק את ההורה מהחקירה?
החוקר מוסמך להרחיק את ההורה או הקרוב מהחקירה, אם הוא מפריע לחקירה באופן שלא ניתן לנהלה, מתערב בחקירה או מאיים על הקטין.
למשרד עורכי דין פלילי נאוה זרנגר מומחיות וניסיון של מעל 13 שנים בייצוג משפטי מיטבי של קטינים ונוער בהליך הפלילי. צוות משרד עורכי דין פלילי נאוה זרנגר ילווה אתכם החל משלב החקירה במשטרה, ייצג אתכם בפני בית המשפט לנוער ויפעל להשגת התוצאות הטובות ביותר. והכל תוך מתן יחס אישי, אמין ומקצועי. אנו עומדים לרשותכם לכל שאלה או סוגיה עמה אתם מתמודדים בנושא קטינים ונוער בהליך הפלילי.