גרימת מוות ברשלנות

גרימת מוות ברשלנות 

גרם מוות ברשלנות היא עבירה פלילית הקבועה בדיני העונשין בישראל (סעיף 304 לחוק) ובמדינות נוספות. מדובר במקרים שבהם אדם גורם למותו של אדם אחר כתוצאה מהתנהגות רשלנית, כלומר, חוסר זהירות או אי-קיום חובת זהירות, אך ללא כוונה להרוג.

מהי תכלית העבירה?

העבירה נועדה להגן על חיי אדם ולהרתיע מפני התנהגות רשלנית המסכנת חיים. בנוסף, היא גם משמשת כאמצעי להטלת אחריות משפטית במקרים שבהם לא הייתה כוונה לפגוע, אך הנזק שנגרם חמור.

עיקרי העבירה – מהם?

1. רשלנות – העבירה מתרחשת כאשר אדם פועל באופן החורג מרמת הזהירות הסבירה, ולא פועל כפי שאדם סביר היה פועל בנסיבות דומות.

2. גרימת מוות – נדרש קשר סיבתי בין ההתנהגות הרשלנית לבין המוות. כלומר, המוות נגרם כתוצאה ישירה או עקיפה של מעשה הרשלנות.

3. ללא כוונה תחילה – גרם המוות ברשלנות נבדל מעבירות אחרות כמו רצח או הריגה, בכך שאין כוונה לגרום למוות.

מה נדרש להוכיח במקרים אלו?

במקרים אלו נדרש להוכיח כי המבצע גרם נזק, מבלי שהיה מודע לטיב מעשיו או לנסיבות, כאשר אדם סביר בנעליו היה יכול להיות מודע לכך. ובנוגע לתוצאת גרימת המוות, נדרש להוכיח כי המבצע לקח סיכון בלתי סביר להתרחשות התוצאה או לגרימת הסכנה.

'האדם הסביר' – מיהו?

'האדם הסביר' הוא מונח משפטי, אשר נדון רבות בפסיקה, ולמעשה מתייחס לדמות אידיאלית אשר לא קיימת במציאות.

ההסבר הרווח הינו דמות, אשר מבצעת החלטות באופן רציונלי והגיוני. מושג זה משמש כאבן בוחן בקביעת תקני התנהגות ובחינת מקרים משפטיים כאלו ואחרים. המשמעות של 'האדם הסביר' יכולה להשתנות בהתאם להקשר, אבל ככלל, הוא נועד לסייע לשופטים ולמוסדות משפטיים להעריך האם התנהגות מסוימת הייתה סבירה או לא, בהתאם לסטנדרטים חברתיים מקובלים.

מהו העונש בישראל על עבירה של גרם מוות ברשלנות?

על פי סעיף 304 לחוק העונשין, העונש המקסימלי בגין עבירה של גרם מוות ברשלנות הוא 3 שנות מאסר. עם זאת, בתי המשפט עשויים לשקלל נסיבות מקלות או מחמירות בעת קביעת העונש.

דוגמאות לעבירה של גרם מוות ברשלנות:

• תאונת דרכים שבה נהג לא שמר על כללי הזהירות (לדוג', נהג במהירות מופרזת, או השתמש בטלפון הנייד), וכתוצאה גרם למותו של אדם.

• רופא שבמהלך טיפול רפואי חורג מהסטנדרט המקובל, וכתוצאה מכך המטופל נפטר.

• מנהל אתר בנייה שלא נקט אמצעי בטיחות מתאימים, ועובד באתר נהרג כתוצאה מתאונה.

מדוע כדאי לבחור בעו"ד פלילי זרנגר לטיפול בתיקי גרם מוות ברשלנות?

ייצוג משפטי מקצועי בעבירה של גרם מוות ברשלנות הוא קריטי, שכן מדובר לרוב במקרים מורכבים בעלי השלכות מרחיקות לכת על חיי המיוצג ומשפחתו.

עו"ד פלילי נאווה זרנגר הינה בעלים של משרד עורכי דין לתחום הפלילי, ומייצגת מזה כ- 15 שנה, משני צידי המתרס, בעבירות פשע ופשע חמור, בעבירות המתה, אלימות, סמים ומין.
מזה כעשור שנים שירתה עו"ד זרנגר כקצינה ותובעת משטרתית, במפלג תביעות פלילי ב"ש ות"א, מטעם משטרת ישראל, וייצגה את המדינה בבתי המשפט השלום והמחוזי, במחוז דרום ובמחוז ת"א, בתיקים פליליים, בהליכים השונים.

במהלך עבודתה זו, ליוותה עו"ד זרנגר מבצעי סוכן רבים וכן התוודעה לאמצעים הטכנולוגים, לשיטות ולמערכות השונות של המשטרה, לרבות החסויות בניהן, לצורך איתור פשעים ועבריינים, ובשנת 2016 הוענקה לה אות מערכת צוק איתן, עפ"י החלטת ממשלת ישראל, נוכח תרומתה למען ביטחונה של המדינה.
כמי שהגיעה מתוך המערכת, עו"ד פלילי נאווה זרנגר יודעת היטב מהן הפעולות הנדרשות במהלך ייצוג חשודים ונאשמים, החל משלב החקירה במשטרה ועד לסיום ההליך הפלילי. היכרותה העמוקה עם הלך הרוח והשיקולים המופעלים במשטרה מאפשרים לה לנהל כל תיק באופן המדויק והנכון ביותר, ולהשיג את התוצאות המיטביות עבור לקוחותיה.

עו"ד פלילי נאווה זרנגר וצוות המשרד מעניקים ללקוחותיהם שירות משפטי איכותי, מגוון ורב-תחומי, בקשת רחבה של המשפט הפלילי. לאורך שנות פעילותה, צברה עו"ד פלילי נאווה זרנגר מוניטין בליווי סוגיות משפטיות מורכבות וחרתה על דגלה ערכי מצוינות, מקצוענות, יושרה ומסירות לקהל לקוחותיה.